Home Zdravlje Često kijate 3 puta zaredom? Evo šta TAČNO svako od tih kijanja...

Često kijate 3 puta zaredom? Evo šta TAČNO svako od tih kijanja ZAISTA ZNAČI

1407
0
SHARE

Nekad je to samo jedno “apćiha”, nekad ih ima dva, ali najčešće su vezana tri kijanja. A jeste se ikad zapitali zašto baš tri?

Sigurno vam ide na živce i kada vi neprestano kijate, kao i kada kijaju oni oko vas, ali kijanje je jako važno jer pomaže da se rešiti iritanata iz disajnih puteva, objašnjava dr Džordan Džozefson iz Njujorka.

– Kijanje se najčešće dešava kada vam strane čestice upadnu u nos, a kijanjem ih se najlakše rešavate – kaže on, a objašnjava i šta se to dešava sa telom kada kinemo tri puta.

– Prvo kijanje “omekšava” ta strana tela, drugo kijanje dovodi sadržaj do vrha nosa, i treće ga konačno izvlači napolje – kaže ovaj lekar.

A koji su to iritanti koji nas navode na kijanje? Viralne respiratorne infekcije, poput prehlade. Tu je i hladan vazduh, ali i alergeni, potom i fizički iritanti poput dima i zagađenja iz vazduha.

A kijanje ne mora da bude samo posledica iritanata. Dosta ljudi će kinuti i kada pogledaju direktno u jak izvor svetlosti – sunce ili jarku sijalicu. To se zove fotonično kijanje i oko 10 do 35 odsto populacije pati od tog stanja.

RUKE SU VAM STALNO HLADNE? Budite oprezni, to može biti simptom OVIH OBOLJENJA!

U svakom slučaju, bilo da kijate jednom, dva, tri ili više puta, uvek pokrijte nos i usta kako te bakterije ne biste širili dalje.

izvor blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sticky Ads