Home Zdravlje DA LI STE ZNALI: Muškarci od gripa DUŽE BOLUJU nego žene, a...

DA LI STE ZNALI: Muškarci od gripa DUŽE BOLUJU nego žene, a evo zbog čega je to tako!

872
0
SHARE

Muškarcima su za oporavak od gripa potrebna tri dana, a ženama dan i po, u proseku, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford.

Takođe, na osnovu šestogodišnjeg praćenja utvrđeno je da muškarci češće budu hospitalizovani zbog gripa nego žene, te i da ih više umre.

Tako da se termin “muški grip”, koji se nalazi u oksfordskom rečniku, definiše kao “stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osećaju muškarci, a koje se odnosi na preterivanje u ozbiljnosti problema”.

Zašto je to tako?

Zato, kažu naučnici, što muškarci brzo usvajaju bespomoćnu ulogu pacijenta i veoma se oslanjaju na pomoć drugih dok se ne oporave.

Zanimljivo je i istraživanje koje je pokazalo da vakcina protiv gripa izaziva jaču reakciju i nastanak više antitela kod žena, nego kod muškaraca. Moguće je da testosteron ima određenu ulogu u tome, ali to još nije sasvim utvrđeno.

Pokazalo se da ćelije u nosu žene inficirane gripom, izložene ženskom hormonu estradiolu, smanjuju imunološku reakciju, što nije slučaj kod muškaraca.

Pošto simptomi gripa velikim delom zavise od imunološke reakcije tela, smanjeni imunološki odgovor kod žena može se objasniti i slabijim simptomima bolesti.

NE IGNORIŠITE SIGNALE KOJE VAM TELO ŠALJE: Promene na licu ukazuju na skrivene znake bolesti

izvor dnevno.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here