Home Zdravlje DIJABETESNO STOPALO: Ranice na nozi su alarm za uzbunu

DIJABETESNO STOPALO: Ranice na nozi su alarm za uzbunu

1294
0
SHARE

Kad pacijent primeti i najmanju ranicu na svom stopalu, obavezno i što pre treba da se javi svom lekaru

Dijabetesno stopalo predstavlja skup koštanih promena i promena na mekom tkivu stopalu bolesnika koji boluju od dijabetesa.

Ove promene su posledica neuropatije, infekcije i ishemije (nedostatak krvi u stopalu zbog oboljenja arterija nogu) prouzrokovane ovom bolešću.

Dijabetesno stopalo je najčešći razlog hospitalizacije obolelih od dijabetesa. Rizik od gubitka ekstremiteta kod ovih pacijenata iznosi oko jedan procenat godišnje. Računa se da se u svetu uradi godišnje oko milion amputacija, a svakih trideset sekundi se uradi takozvana velika amputacija ekstremiteta zbog dijabetesom uzrokovane gangrene stopala.

Povećan rizik od infekcije

Tokom života kod 25 odsto dijabetičara pojavljuje se rana na stopalu. Ona predstavlja ulazno mesto za brojne mikroorganizme, koji kod pacijenata kao što su dijabetičari mogu dovesti do ozbiljne infekcije. Kod ovakvih bolesnika znatno je skraćen prosečan životni vek. Zbog svega toga ovu pojavu treba lečiti veoma ozbiljno.

Rano prepoznavanje najbolja preventiva

Ovo oboljenje se može sprečiti ranim prepoznavanjem i brzim lečenjem početnih promena na stopalima.

Samo lečenje je mnogo komplikovanije od prevencije i o njemu može odlučivati samo lekar. Kad pacijent koji boluje od dijabetesa primeti i najmanju ranicu na svom stopalu, obavezno i što hitnije treba da se javi svom lekaru.

Higijena mora bitina visokom nivou

Pacijent mora svakodnevno da pregleda stopala pod dobrim osvetljenjem. Neophodno je redovno pranje stopala mlakom vodom i sapunom, posle čega je obavezno temeljno sušenje prostora između prstiju. Stopala takođe svaki dan treba mazati hidratantnim neparfimisanim kremama. Nokti ne smeju suviše da porastu i o tome treba voditi računa. Treba da se seku poprečno kako ne bi ostajale oštre ivice. Izuzetno je opasno hodati bosonog. Preporučuje se nošenje vunenih (zimi) ili pamučnih čarapa odgovarajuće veličine, koje nipošto ne smeju da stežu. Dokolenice se ne preporučuju.

Kad su cipele u pitanju, treba birati one koje su dovoljno široke u prednjem delu i nipošto ne smeju da se nose tesne. Treba kupovati one od prave kože kako bi stopalo moglo da diše.

izvor kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here