Home Zdravlje Igra vam kapak? Ovo su mogući razlozi

Igra vam kapak? Ovo su mogući razlozi

2025
0
SHARE

Igranje oka može da bude bezazleno, ali može da ukazuje i na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Proverite na šta sve kapak može da vas upozori.

Pijete previše kofeina

Kofein je, kao što znamo, stimulans, i nakon konzumiranja značajno povećava brzinu otkucaja srca i metabolizam, a uz to i zagreva mišiće.

“Verovatno kofein najčešće stimuliše očni kapak jer je najpodložniji tome”, kaže očni hirurg Brajan Bokser Vačler. Ne postoji neka određena količina kofeina nakon koje kapak počinje da se trza, ali ako vam se to često dešava, krenite da postepeno smanjujete unetu količinu.

Pod stresom ste

Naše telo na stres reaguje na mnogo načina, a treperenje kapka je jedno od njih.

“To je znak da ste pod velikim stresom i da vam je telo na granici pucanja”, tvrdi optometar Hana Ječeskel. Zbog toga je bitno identifikovati uzroke stresa i baviti se relaksirajućim aktivnostima poput joge.

Imate alergije

Alergija ispušta histamin u vaš sistem, a zbog njega vaše telo reaguje na različite načine, od kojih je igranje oka prilično često, kao i nadutost i svrab u predelu oka. U takvim slučajevima mogu da pomognu kapi za oči na bazi histamina koje će smiriti oko.

Ne spavate dovoljno

Kapci su najosetljiviji mišići tela i nešto što vama deluje kao sitnica njima mnogo smeta – recimo nedovoljna količina vremena koju provodite zatvorenih očiju. Zato pokušajte da produžite vreme spavanja, i trebalo bi da vam se kapak dovede u red.

Treba da promenite dioptriju

Ako vam kapak igra dok čitate ili ste na internetu, možda je vreme da proverite da li vam treba dioptrija, ili da promenite postojeću, jer je velika verovatnoća da vam se kapci trzaju jer im je teško da se fokusiraju.

Tumor

Ovo je veoma neuobičajen scenario, ali ponekada je to razlog. Ako vam kapak već duže vreme igra, a vi nikako ne možete da pronađete uzrok, ne bi bilo loše da istražite i tu opciju. Ukoliko postoji neka sumnja, dobićete uput za neuro-oftamologa koji će proceniti situaciju.

izvor prva.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here