Home Zdravlje Išijas zna biti iznimno bolan

Išijas zna biti iznimno bolan

150
0
SHARE

Išijas označava bolnost koja se širi uzduž ishijadičnog živca. Većinom je posljedica kompresije prvog krstačnog i zadnjih slabinskih korjenova, obično diskopatijom, osteofitima ili suženjem spinalnog kanala.

Bol se javlja u donjem dijelu leđa, u stražnjici ili u nozi te se širi duž živca. Obično nastaje kada se ishijadični živac iritira ili stisne, što može uzrokovati bol, trnce ili slabost u nozi ili stopalu.

Najčešći uzrok išijasa jest hernija diska, što se događa kada se unutarnji dio diska koji se nalazi između kralježaka pomakne i pritisne živac. Drugi mogući uzroci uključuju spinalnu stenozu (suženje kralježnice), osteoartritis, ozljede i tumore.

Simptomi išijasa uključuju bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema stražnjici i nozi, trnce ili utrnulost u nozi ili stopalu, te slabost u nozi koja može otežati hodanje. U težim slučajevima, išijas može dovesti do gubitka kontrole nad mokrenjem ili izmetom, što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Liječenje išijasa ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma, a može uključivati upotrebu lijekova protiv bolova, fizikalnu terapiju, masažu, akupunkturu ili u težim slučajevima kirurški zahvat. Važno je obratiti se liječniku ako se javi bol u donjem dijelu leđa ili nozi koja traje više od nekoliko dana ili ako se pojave drugi ozbiljni simptomi.

Pokušajte jednostavnom metodom
Ishijadični živac jest najduži živac u ljudskom tijelu i proteže se od donjeg dijela leđa, preko kukova i koljena, do peta.

Ako se upali zbog ozljede ili pritiska, može uzrokovati bolove u leđima, stražnjici, kukovima i/ili nogama.

Taj bol najčešće se prvi put javlja kod osoba između 35. i 50. godine života te ima tendenciju ponavljanja, a liječenje uključuje analgetike, često kortikosteroide, kineziterapiju, mirovanje i sl.

Ako ste već osjetili bolove uzrokovane upalom išijasa, postoji vježba koja uvelike može spriječiti ponovnu pojavu tog stanja, ali i pomoći ako osjetite simptome išijasa. Lako se izvodi i blagotvorno djeluje na cjelokupnu muskulaturu.

Zbog položaja koji tijelo zauzima prilikom izvođenja ova vježba se naziva “leptir”.

Sjednite na pod i stavite stopala ispred tijela. Spojite stopala.

Zatim privucite noge uz tijelo što više možete.

Spustite koljena tako da budu što bliže podu.

Rukama povucite koljena prema podu 30 do 60 sekundi.

Iz dana u dan povećavajte vrijeme koje ćete provesti u ovom položaju.

Što “leptir” radi tijelu?
Osim što sprječava probleme s leđima, ova vježba jača maternicu i smanjuje mogućnost pojave kile (bruha).

Za pravilno izvođenje vježbe važno je da su vam leđa potpuno ravna te da dlanovima gurate koljena gurajući ih prema podu.

Ako osjetite nelagodu, prekinite vježbu.

izvor dnevno.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here