Home Zdravlje NASA tvrdi da je ovo NAJBOLJA BILJKA za čišćenje toksina iz vazduha:...

NASA tvrdi da je ovo NAJBOLJA BILJKA za čišćenje toksina iz vazduha: Traje i do 15 godina, a VRLO JE JEDNOSTAVNA za održavanje – ovo su 2 uslova da opstane!

779
0
SHARE

NASA je biljku dracena uvrstila u jednu od najboljih za uklanjanje štetnih toksina iz vazduha, a ova sobna biljka je zaista pravi dragulj – ona je i vro dekorativna, lako se njeguje, brzo napreduje i dugo traje. Dracene se razlikuju po veličini, obliku i boji, a postoji preko 120 vrsta, ali svima im je zajedničko što njihovi listovi rastu ka spolja i ka gore od centralne stabljike. Ona zadržava svoj uspravni izgled i to je čini savršenom za prazne zidove ili neiskorišćene ćoškove u stanu.

Ovo je jednostavna sobna biljka koja ne zahtjeva nikakav poseban trud oko održavanja i koja može da uspije i prilagodi se gotovo svakom okruženju. Dracena može značajno da poraste u visinu, pa je najbolje da je držite pod kontrolom uklanjanjem gornjeg dijela biljke s vremena na vrijeme!

Ako ovoj lijepoj biljci date odrgavarajuću svejtlost i količinu vode, budite sigurni da će ona postati dugotrajan stanovnik vašeg doma, koja može da živi i 10 do 15 godina! Zanimljivo je da dracenu zovu još i zmajevo drvo ili ženski zmaj!

Evo kako se pravilno njeguje!

Draceni je potrebna jaka, ali indirektna sunčeva svjetlost. Direktna svjetlost može da ošteti listove. Najbolje je da je postavite na dva metra udaljenosti od prozora, ili na mjesto gdje je u polusjenci. Zimi možete da je stavite negdje gdje je sunčanije, jer zimska svjetlost nije tako jaka kao ljetna.

Istina je da draceni ne treba puno vode, ali je potrebno temeljno je natopiti svaki put kada se zemlja osuši. Učestalost varira od veličine biljke i kvaliteta zemlje, ali je preporuka zalivati je jednom u pet dana. Koristite filtriranu, destilovanu vodu ili kišnicu. Dracene preferiraju suho tlo; vlažno uzorukuje gljivice i trulež korena. Tokom ljetnjih mjeseci se preporučuje da se dracena i orošava i tušira, a uvijek joj treba s vremena na vrijeme obrisati prašinu sa listova.

Draceni je potrebna visoka vlažnost vazduha, a ako primetitie smeđe, lomljive vrhove to je znak da pati od nedostatka vlage. Ne reaguje dobro na suh vazduh i promaju, pa u ovakvim uslovima koristite ovlaživač ili saksiju stavite na posudu na kojoj ste stavili šljunak i pokvasili ga vodom.

Bonus savjeti

** Koristite filtriranu vodu jer su ove biljke osjetljive na soli i hemikalije koje se često nalaze u vodi sa česme

** Ako želite da smanjite veličinu biljke, jednostavno joj odrežite vrh, tokom vremena, novo lišće će ponovo izrasti na izrezanom mjestu

** Ako vaša biljka ne napreduje, pokušajte da je premjestite na mjesto gdje će dobiti više svjetlosti

** Opadanje listova može da bude signal da ne zalivate dovoljno svoju dracenu! Svaki put kada je zalivate, natopite zemlju ravnomjerno i temeljno

** Budite oprezni ako imate kućne ljubimce; sve dracene su otrovne za njih, pa je držite podalje!

(Blic Žena)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here