Home Zdravlje NOVA NADA ZA BUDUĆE MAJKE: Naučnici otkrili šta je pravi uzrok prevremenog...

NOVA NADA ZA BUDUĆE MAJKE: Naučnici otkrili šta je pravi uzrok prevremenog porođaja!

1565
0
SHARE

Po prvi put naučnici su na tragu kako da spreče prevremene porođaje koji su vodeći uzrok smrti dece do pet godina i invaliditeta. Čak 15 miliona beba godišnje rodi se prerano širom sveta.

U velikom istraživanju u kom je sudelovalo 50.000 trudnica, međunarodni tim stručnjaka definirao je šest gena koji određuju dužinu trudnoće, odnosno trenutak kada će se beba roditi.

 

“Po prvi puta imamo trag kojim treba ići kako bi razumeli uzroke prevremenog porođaja i pronašli lek”, rekla je doktor Luis Mulja, šefica Prenatalnog instituta dečije bolnice u Ohaju koja je pomogla u istraživanju.

Dodaje kako se već dugo zna da se uzrok prevremenih porođaja krije u kombinaciji gena i uticaja iz okoline, ali sada konačno struka ima saznanja o tome koji geni utiču na to, pa i da jedan od njih određuje na koji će način telo koristiti selen – mineral koji se nalazi u tlu, u mesu i plodovima mora, a uveliko doprinosi očuvanju trudnoće.

 

Takođe je otkriveno i da zidovi materice imaju mnogo veću ulogu u očuvanju trudnoće, što se do sada mislilo, da geni odgovorni za termin porođaja dolaze s majčine strane. U ovoj studiji sudelovale su samo trudnice iz Europe.

 

Kurir.rs/Novi.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here