Home Zdravlje POGORŠAVA STANJE: Najveća greška koju prave svi kada ih BOLE LEĐA

POGORŠAVA STANJE: Najveća greška koju prave svi kada ih BOLE LEĐA

862
0
SHARE

Kada patite od bolova u leđima, ponekad je jedino što želite da ostanete u krevetu, ali lekari kažu da je to najgore što možete da učinite!

Naime, ležanje pojačava bolove u leđima, navodi Nemačko društvo za ortopediju i traumatologiju (DGOU). Umesto ležanja, treba hodati. Bolovi u leđima vrlo su česta pojava, a posebno nespecifični bolovi u donjem delu leđa.

Uzrokuju ih stres, nedostatak vežbanja, napetost mišića, čak i psihički problemi. Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuje se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci.

Umereno vežbanje podmazuje zglobove, poboljšava pokretljivost kičme i jača mišiće. Lekari ne preporučuju masažu niti akupunkturu, ali takvi tretmani mogu da se koriste kao dopuna fizičkoj aktivnosti. Ako su bolovi toliko jaki da otežavaju kretanje ili onemogućavaju normalno držanje kičme, tablete protiv bolova pružiće privremeno olakšanje.

U slučaju upornih bolova u leđima, treba se obratiti specijalisti, kako bi se utvrdilo da je uzrok ozbiljan problem poput frakture ili prolapsa diska, odnosno promene njegovog prirodnog položaja.

izvor dnevno.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here