Home Zdravlje RECITE ZBOGOM HLADNIM RUKAMA I NOGAMA: To je ozbiljan zdravstveni problem, ovo...

RECITE ZBOGOM HLADNIM RUKAMA I NOGAMA: To je ozbiljan zdravstveni problem, ovo obavezno radite kako biste poboljšali CIRKULACIJU!

753
0
SHARE

Mnogi ljudi koji imaju lošu cirkulaciju ignorišu ovaj problem i olako ga shvataju, što im može doneti ozbiljne zdravstvene probleme.

Lošu cirkulaciju, pre svega, uzrokuju masne naslage koje se skupljaju po zidovima arterija, što rezultira ometanjem kretanja krvi. Ovaj problem je moguće lečiti (i sprečiti) promenom načina života, lekovima koje prepiše lekar, a u težim slučajevima – operacijom. Neki od glavnih simptoma loše cirkulacije su utrnulost nogu, grčevi u stopalima, hladni dlanovi, ruke ili stopala…

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći da se ovaj problem ublaži, pa čak i reši.

Vežbajte
Svaka vrsta fizičke aktivnosti korisna je za rešavanje ovog problema. Plivanje, ples i aerobik su odlični, a ako se dosad niste bavili nekom aktivnošću, počnite s kraćim šetnjama, koje ćete postepeno produžavati i ubrzavati da biste pokrenuli krv u telu. Samim tim će i srce beže raditi, a pokrenuće se i metabolizam, a skup svega toga donosi ogromnu korist za celokupan organizam, a naročito za cirkulaciju.

Ishrana
Jedite više manjih obroka u toku dana i povećajte unos povrća, izbacite brzu hranu i drastično smanjite unos masnoća. Povećanje unosa vlakana takođe će pomoći u eliminisanju masti iz organizma i poboljšati cirkulaciju.

Nema pušenja
Pušenje pospešuje skupljanje holesterola u krvnim sudovima i oštećuje unutrašnji sloj arterija, čija je funkcija stezanje i opuštanje radi regulacije protoka krvi. Ako želite da poboljšate cirkulaciju, definitivno razmislite da batalite pušenje.

Smanjite stres
Kad je telo izloženo stresu, često dolazi do spazma mišića koji stežu krvne sudove, pa se smanjuje protok krvi kroz ekstremitete kako bi stigla do glavnih organa. Neki od načina borbe protiv stresa su dubokog disanje (za trenutno opuštanje) i opuštanje na način koji vama odgovara (druženje, čitanje, joga, pilates, slušanje muzike…) minimum sat vremena dnevno.

Podignite noge
Menjajte položaj u kom držite noge. Kada ležite, noge podignite na jastuk. Nemojte predugo da sedite na poslu i na svakih pola sata obavezno malo prošetajte.

Naizmenično tuširanje
Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom poboljšaće cirkulaciju, ali i imunitet.

izvor:Kurir

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here