Home Zdravlje REDOVNO GA PIJETE, A MOŽE BITI VEOMA OPASAN PO ZDRAVLJE: Ovaj čaj...

REDOVNO GA PIJETE, A MOŽE BITI VEOMA OPASAN PO ZDRAVLJE: Ovaj čaj dovodi do oštećenja jetre ako ga unosite na ovaj način!

827
0
SHARE

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Iako zeleni čaj ima mnogo dobrobiti kod dijeta i gubljenja kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 miligrama dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 miligrama katehina.

Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre. U poslednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna šesnaestogodišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

Kurir.rs/efsa.europa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here