Home Zdravlje SLOBODNO PIJTE I 3 KAFE DNEVNO: Sad se koristi i u borbi...

SLOBODNO PIJTE I 3 KAFE DNEVNO: Sad se koristi i u borbi protiv RAKA i CIROZE JETRE!

1196
0
SHARE

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

 

“Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno”, kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

 

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači sa Univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera.

FOTO: PROFIMEDIA

 

Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

 

“Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri čolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari”, navode autori studije.

 

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

FOTO: PROFIMEDIA
izvor:kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here