Home Zdravlje STALNO TRČITE U WC? Skrivene razloge učestalog mokrenja NIKAKO NEMOJTE IGNORISATI!

STALNO TRČITE U WC? Skrivene razloge učestalog mokrenja NIKAKO NEMOJTE IGNORISATI!

1858
0
SHARE

Opšte je poznata svar da ispijanje ogromnih količina vode zahteva i učestalo pražnjenje bešike. Ipak i niz drugih namirnica mogu uzrokovati ovaj problem, od konzumiranja ljute hrane pa do stresnih trenutaka na poslu.

Ono što iritira urogenitalni trakt kod jedne osobe, ne znači da može stvoriti problem drugoj. Profesor i upravnik Univerziteta Južna Kalifornija Inderbir Žil, kaže da ni sami urolozi ne mogu jasno znati koja namirnica uzrokuje pojačanu potrebu za mokrenjem.

Ukoliko se ova potreba manifestuje uz bol, peckanje ili svrab verovatno imate neku infekciju pa hitno potražite pomoć lekara. Ukoliko pak trčite u toalet stalno a nemate ovakvih problema ovo su mogući uzroci.

1. Nervoza

Stres i anksioznost dovode do prekida regulatornih moždanih signala što dovodi do zakasnele reakcije i hitne potrebe za uriniranjem.

2. Kisela hrana

Južno voće, sokovi i namirnice koje obiluju vitaminom C, mogu dovesti do iritacije bešike. Proizvodi od paradajza a naročito pasirani paradajz mogu napraviti slične probleme.

3. Alkohol i kofein

Pijemo ih kada želimo da se opustimo ali nemaju isti uticaj na rad bešike. Nekim ljudima se potreba za uriniranjem javlja odmah posle čaše vina, piva ili šolje tople kafe.

4. Lekovi

Pojedini medikamenti posebno oni koji regulišu visok krvni pritisak mogu imati ovakve nus pojave.

5. Začinjena hrana

Iritira bešiku češće i ozbiljnije nego kada je reč o sokovima i povrću.

– Ako imate prečestu potrebu koja vas ponekad i iznenadi, trebalo bi da se javite lekaru. Svakako, nemojte zadržavati višak urina u bešici bez obzira kada imate potrebu za odlaskom u tolaet – objašnjava doktor Žil, a prenosi Hafington post.

Zašto se najviše gojimo oko struka?

izvor dnevno.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here