Home Zdravlje VAŽNO: Šta kad odrasli dobiju male boginje

VAŽNO: Šta kad odrasli dobiju male boginje

1787
0
SHARE

Ako niste sigurni da li ste preležali ovu bolest i da li ste vakcinisani, izbegavajte da dolazite u kontakt sa zaraženima

Kad odrasla osoba dobije boginje, onda je klinička slika mnogo teža nego kod dece, a i komplikacije su češće. Skoro 90 do 95 odsto ukupne populacije preboli male boginje u detinjstvu i ne može ih više nikada dobiti.

Odrasli ih teže podnose

Kod odraslih osoba su komplikacije znatno teže nego kod dece. Neke od smetnji izazivaju osip na nezgodnom mestu, u oku, grlu ili na glasnim žicama, a pošto dolazi do velikog pada imuniteta, može se javiti pneumonija, gubitak sluha, slepilo, pa čak i zapaljenje mozga koje se može završiti fatalno. Male boginje kod odraslih mogu biti naročito opasne kod obolelih od malignih bolesti i trudnica, naročito u prvim mesecima trudnoće.

NAUČNICI DOKAZALI: Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti!

Poboljšajte higijenu

Da bi se boginje izlečile, potrebno je mirovanje, kontrola temperature, pojačano održavanje higijene, redovno menjanje veša, odeće i posteljine. Posebno treba voditi računa o higijeni ruku, kako bi se sprečila pojava bakterijske infekcije zbog češanja. Za ublažavanje svraba uglavnom se koristi puder, a ako je neizdrživ, lekar može prepisati i lekove za smirenje.

TOK BOLESTI

I faza – Inkubacija – To je vreme od prvog kontakta do pojave prvih simptoma bolesti. Traje od 10 do 12 dana. Virus ulazi u organizam preko sluzokože. Najviše je zahvaćena koža, ali mogu biti i drugi organi, poput jetre, pluća i mozga. Pred kraj inkubacije virus je ponovo u organima za disanje, zbog čega osoba postaje zarazna za okolinu i pre pojave osipa.

II faza – Traje jedan do dva dana. Pojavljuju se opšti znakovi bolesti: glavobolja, povraćanje, klonulost i povišena temperatura.

III faza – Izbija osip koji traje dva do tri dana. Prve promene se javljaju iza uveta, na licu, glavi, zatim na telu, rukama i nogama.

IV faza – Osip se polako povlači istim redosledom kako se i pojavio, a na koži ostaju blede fleke. Ovaj period traje sedam dana.

BOLI VAS NOGA? PROVJERITE BUBREGE: Evo na koje ozbiljne bolesti ukazuju ovi bolovi u tijelu

kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here