Home Zdravlje Spavate pet-šest sati u toku noći? Promenite navike, jer…

Spavate pet-šest sati u toku noći? Promenite navike, jer…

4045
0
SHARE

Bez vazduha možemo da živimo otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam: san.

Bez sna možemo da živimo 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti, navodi “Ju-Es-Ej tudej“.

San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo skloni da je zanemarujemo. Godinama istraživači i lekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačno objašnjenje za to koje su posledice nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju vezanu za san. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni delovi mozga ne funkcionišu i umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje nerava. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Ako ne bismo uopšte spavali, toksini bi se sakupljali i posle 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali vremenom. Nedostatak sna povezuje se sa ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest…

Stoga lekari savetuju da je minimum sedam sati sna neophodno za normalan rad organizma u toku dana, a ne pet ili šest, koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem.

PREČISTITE TELO OD ŠEĆERNIH OTROVA: Bolesti i žudnja za slatkim nestaju!

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here